Nohejbalové míče

Kdekdo může namítat, že nohejbal se hraje s fotbalovým míčem, tudíž žádný speciální míč na nohejbal nepotřebujete. Není to tak docela pravda. Nohejbalový míč sice vypadá jako fotbalový, avšak vlastnosti má jiné. Hlavním rozdílem je technologická výroba. Pokud si je oba prohlédnete, zjistíte, že všechny fotbalové míče mají panely sešité pevnou nití, zatímco míče na nohejbal jsou všechny lepené vulkanizačním lepidlem. Dále u fotbalových míčů je podšívkový materiál nalepený na jednotlivých dílcích a tvoří se nepatrný prostor mezi povrchovým materiálem a vzdušnicí. U nohejbalových míčů je mezi dílky černá pryž. Vzdušnice je z podšívkového režného materiálu napuštěná lepidlem a s povrchovým materiálem tvoří jednolitou vrstvu. Velikostně a váhově jsou na tom jinak velmi podobně.

 

Povrchový materiál nohejbalových míčů je ze syntetické nebo přírodní kůže. Syntetická kůže je zpravidla vhodná pro všechny typy povrchů a není náchylná na vlhkost, což se u přírodní kůže říci nedá, ale zato přírodní kůže více vydrží. Správné parametry nohejbalových míčů jsou u obvodu 680–710 mm, váhově 396–453 g a s doporučeným tlakem 60–65 kPa.

 

Jako soutěžní míč je u nás schválen Českým nohejbalovým svazem nohejbalový míč Gala BN 5022 S, který splňuje i všechny oficiální parametry FIFTA (Federation International Footballtennis Association). Pravidla doporučují mít na soutěžích nejméně 2 stejné míče jak typem, tak nahuštěním. Pro tréninkové účely je často využíván nohejbalový míč Gala BN 5012 S, který byl před několika lety také homologován a poté nahrazen právě „galovkou“ 5022. V České republice jsou obecně oblíbené a především předepsané nohejbalové míče značky Gala.

 

 

Rozdělení plochy míče bývá uváděno pro snadnější popis technických úderů. Míč je brán z pozice hráče, který je čelem k síti. Toto východisko se používá při podrobném popisu různých druhů úderu míče, které najdete v různých příručkách a odborné literatuře. Rotací míče doprava, doleva, předně nebo zpětně rozumíme otáčení míče tak, že při dopadu na zem odskočí oproti směru svého dosavadního letu, doprava, doleva, dopředu nebo nazpátek.
Konkrétní a podrobné informace o míčích se dovíte v naší sekci nohejbalové míče.

 

Zpět na nohejbalové poradenství

Všechny kategorie